Duurzaamheid is nu van iedereen

08/02/2023

Duurzame en maatschappelijke ambities, daarin moeten tankopslagbedrijven een rol spelen. Dat zegt Willem-Henk Streekstra, directeur van VOTOB (vereniging van Nederlandse tankopslagbedrijven) en hij gaat daarbij zelfs nog een stapje verder: ‘Tankopslagbedrijven maken de energietransitie mogelijk.’ In het eenmalige VOTOB-magazine, vertelt Corporate Social Responsibility Manager Martin Hoogenraad wat LBC zoal onderneemt op het vlak van duurzaamheid.

Was Corporate Social Responsibility (CSR) vroeger iets voor de CSR-afdeling alleen; tegenwoordig is het een van de belangrijkste maatstaven voor de gehele bedrijfsvoering. Hoogenraad weet inmiddels hoeveel je kunt bereiken als je iedereen aanmoedigt om mee te denken over duurzaamheid. ‘Ik heb nu bijvoorbeeld regelmatig contact met de maintenance afdeling. Dan zie ik ergens onderweg een lantaarnpaal op zonnepanelen en vraag ik aan de maintenance collega’s “kunnen wij dat ook niet doen?”.’ Andersom klopt maintenance - en andere afdelingen - ook steeds vaker bij hém aan om ideeën uit te wisselen.

Het volledige artikel is online te lezen in het VOTOB-magazine.

Concrete initiatieven van LBC op het gebied van duurzaamheid:

Verslaglegging – LBC brengt in 2022 voor de tweede keer een duurzaamheidsverslag uit, volgens de Global Reporting Initiative (GRI)- systematiek. In het rapport wordt nauwkeurig de voortgang op verscheidene ESG (Environment, Social, Governance)-gerelateerde onderwerpen weergegeven. CO2-reductie – door middel van verschillende projecten wordt gewerkt aan de doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te zijn voor scope 1 en 2-emissies.

Groene elektriciteit – LBC gebruikt 100% groene elektriciteit op de terminals in Rotterdam en Antwerpen. Voor de hele LBC groep wordt 80% van alle elektriciteit groen opgewekt, een grote vooruitgang ten opzichte van 19% in 2020.

EcoVadis ‘gold medal’ - hiermee staat het bedrijf in de top 5 procent van de door duurzaamheidsbeoordelaar EcoVadis geëvalueerde bedrijven. Energielabel – het nieuwe hoofdkantoor van LBC groep in Rotterdam heeft het hoogste energielabel, label A.

Biodiversiteit – In de omgeving van de terminals in Houston heeft LBC een wetlands-project met grote biodiversiteit gerealiseerd.

Community engagement – In Rotterdam ondersteunt LBC de Stichting Sophia Kinderziekenhuis Fonds; in Antwerpen helpt LBC mee aan de jaarlijkse Port Cleanup in het kader van World Cleanup Day.

Business ethics, integriteit en diversiteit – LBC zet stevig in op trainingen over deze onderwerpen.

Kennispartners – LBC is lid geworden van de Engineering Equipment and Materials Users Association (EEMUA) die gericht is op veiligheid en duurzaamheid in de branche. LBC is tevens lid van het UN Global Compact, gericht op het bereiken van impact door middel van de Sustainable Development Goals (SDGs).